Heeft u last van uw hamstring

Wij zijn dagelijks beschikbaar tussen 08.00 en 18.00 uur

Een felle scherpe steek aan de achterkant van de bovenbeen

Ineens krijgt u tijdens het sprinten bij het voetballen, tennis of hockey een felle scherpe steek aan de achterkant van de bovenbeen. Dit kan beteken dat één van de drie hamstring beschadigt is. Soms kan de beschadiging zo groot van aard zijn dat deze gescheurd is. Een spierscheuring, zoals die van de hamstrings, kan verdeelt worden in drie groepen:

Eerste graad
Hier is sprake van een lichte verrekking. In rust zal u geen pijn ervaren en wandelen zal goed gaan. Ook zal er geen zwelling aanwezig zijn. Hardlopen lopen zal daarentegen als onprettig worden ervaren.  Meestal zullen de blessures in deze categorie van zelf overgaan.

Tweede graad
Hier is de scheur zodanig groot dat er een licht zwelling zichtbaar is aan achterkant van het bovenbeen. Dit kan gepaard gaan met een blauwe plek. Lopen en fietsen zullen pijnlijk zijn. Ook in rust zal de pijn voelbaar zijn. In dit geval is het raadzaam om een afspraak te maken met een fysiotherapeut.

Derde graad
Er zal een forse zwelling aanwezig zijn en lopen zal zeer pijnlijk en vaak ook niet mogelijk zijn. Het is dan raadzaam om dan met krukken te lopen. In overleg met uw huisarts zal een MRI of echo gemaakt worden een totale ruptuur(het volledig afscheuren van de hamstring) uit te sluiten.

Komen de klachten keer op keer terug of twijfelt u tot welke groep u blessure behoort, dan is het altijd raadzaam om een afspraak te maken met een fysiotherapeut. Voorkom dat het chronisch wordt!

 

Risicofactoren bij hamstringblessures

De kans op een hamstringblessure wordt vergroot bij;

·       verkorting van de spier
·       slechte of geen warming-up
·       beenlengte verschil
·       instabiliteit van de rug, bekken, knie of voet
·       bekken scheefstand
·       mindere bewegingsvrijheid van de knie of heup gewricht
·       disbalans van spierkracht van de bovenbeenspieren
 
fysiotherapie en hamstringblessures
De fysiotherapeut  van  het medisch centrum Thomsonplein  zal in eerste instantie samen met u de precieze oorzaak van de blessure in kaart brengen. Aan de hand hiervan wordt er een behandelplan opgesteld. Deze zal kunnen bestaan uit het mobiliseren van de rug, bekken, heup, knie of voet(manuele therapie).  Ook zal behulp van een oefenschema de lengte en kracht van de hamstring weer op het oude belastbaarheids- niveau gebracht worden. Dit traject kan enkele weken tot 3 maanden duren.

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars Medisch Centrum Thomsonplein Fysio
Just zorgverzekering (onderdeel van CZ) is momenteel uitgesloten.

Openingstijden Thomsonplein Fysio


Maandag08.00 - 18.00 uur
Dinsdag 08.00 - 19.00 uur
Woensdag 08.00 - 18.00 uur
Donderdag08.00 - 18.00 uur
Vrijdag       gesloten
Zaterdag afspraak mogelijk in overlegTraining medisch fitness

Romir Mangal/Rafsaan Bandhoe


Maandag     1800-20.00
Dinsdag      14.00-18.00
Woensdag   18.00-20.00
Donderdag 14.00 - 18.00