Heeft u last van uw hand en polsklachten

Wij zijn voor al uw Hand en polsklachten dagelijks beschikbaar tussen 08.00 en 18.00 uur.

Hand en pols klachten gaan vaak gecombineerd met schouder en nek


Wanneer u door een fractuur, val of ander trauma uw hand en pols niet meer volledig kunt gebruiken, kan dit verstrekkende gevolgen hebben. Ook als u lange tijd dezelfde beweging moet uitvoeren, bijvoorbeeld op uw werk of in het huishouden, zal ook dit klachten veroorzaken. Hand en polsklachten komen zelden alleen voor. Zo is er in de praktijk te zien dat hand en pols klachten vaak  gecombineerd gaan met schouder en nek klachten. Wanneer je last hebt van je hand of pols, bijvoorbeeld door pijn of tintelingen, beperk je dit enorm in je dagelijkse werk. In de praktijk zien we verschillende soorten hand polsklachten.

Carpaal tunnel syndroom

De carpale tunnel is een smal kanaal aan de binnenzijde van de pols. In deze tunnel lopen de mediane zenuw en de pezen die de vingers buigen. Teveel druk, door bijvoorbeeld zwelling en irritatie van de zenuw, kan pijn en zwakte in de polsen en handen, gevoelloosheid of tintelingen in de vingers veroorzaken. Extreme polshoudingen en veelvuldig gebruik van de vinger kan CTS veroorzaken. Beroepen waarbij veelvoudig handgereedschap gebruikt word, maar ook vaak gebruik maken van een toetsenbord of muis worden vaak geassocieerd met CTS.


Dupuytren

De ziekte van Dupuytren, een bindweefselziekte die zich alleen in de handen manifesteert, zorgt ervoor dat de hand krom trekt en de vingers zich moeilijker doen strekken. Aan de binnenkant van de handpalm zullen zich knobbels ontwikkelen, genaamd nodi. Het onstaan van deze knobels is niet bekend. De kromming neemt toe met de tijd en kan de functie van de hand ernstig beperken en de gewrichten in de hand beschadigen.

 Ziekte van De Quervain

De ziekte van de Quervain is een peesschede ontsteking van één van de duim pezen. Dit is meestal een gevolg van incidentele of herhaalde belasting. De pijn zit meestal aan de basis van de duim die gepaard gaat met een lokale zwelling. De duim maximaal buigen richting de pink provoceert meestal de pijn.

 
Artrose

Functie van het kraakbeen binnen de gewrichten is er voor te zorgen dat het gewricht zo soepel mogelijk glijdt en schokken binnen het gewricht worden opgevangen. Wanneer dit kraakbeen slijt noemen we dat artrose. Oorzaak hiervan kan puur komen door de tijd, daarom komen deze klachten vaker voor bij 50+. Andere oorzaken kunnen ontstekingen zijn die het kraakbeen kapot maakt of een trauma.  Artrose wordt vaak gedefinieerd als pijn die belasting afhankelijke is en ochtend stijfheid.

 

Risicofactoren

·       overbelasting

·       reuma

·       hormonale veranderingen

·       diabetis

 

Fysiotherapie en hand en polsklachten

Wanneer een probleem aan de hand of pols bevestigt wordt, door zowel een arts of fysiotherapeut, zal in de meeste gevallen een conservatieve beleid aanbevolen worden. Fysiotherapie van het medisch centrum Thomsonplein kan de symptomen effectief verminderen en u terugbrengen naar uw normale leven.

Afhankelijk van de oorzaak van hand en polsklachten kan de fysiotherapeut een behandelplan opstellen.  Zo kan er gekeken worden of de positie van de hand of pols, maar ook de nek en bovenrug verandert moet worden om de klachten te doen verminderen. Door middel van van fysiotherapeutische technieken en medische trainingstherapie zal geprobeerd worden de oude belastbaarheidsniveau te behalen. Als het conservatief beleid niet zou aan slaan, zal in overleg met uw huisarts gekeken worden of een verwijzing naar een specialist geïndiceerd is.

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars Medisch Centrum Thomsonplein Fysio
Just zorgverzekering (onderdeel van CZ) is momenteel uitgesloten.

Openingstijden Thomsonplein Fysio


Maandag08.00 - 18.00 uur
Dinsdag 08.00 - 19.00 uur
Woensdag 08.00 - 18.00 uur
Donderdag08.00 - 18.00 uur
Vrijdag       gesloten
Zaterdag afspraak mogelijk in overlegTraining medisch fitness

Romir Mangal/Rafsaan Bandhoe


Maandag     1800-20.00
Dinsdag      14.00-18.00
Woensdag   18.00-20.00
Donderdag 14.00 - 18.00