Heeft u last van uw Knie

Wij zijn voor al uw knieklachten dagelijks beschikbaar van 08.00 en 18.00 uur

Kwetsbare gewrichten in het lichaam is de knie


Een van de kwetsbare gewrichten in het lichaam is de knie. De knie bestaat uit 4 botten; de dijbeen, de scheenbeen, de kuitbeen en de knieschijf. De belangrijkste problemen in de knie worden veroorzaakt door een trauma. Vaak komen deze problemen in aanmerking voor fysiotherapie.  De meest voorkomende problemen aan de knie zijn:

Beschadiging aan de meniscus

De meniscus is een kraakbeenschijf in de knie die er voor zorgt dat de beweging soepel verloopt. Daarnaast dient deze schijf als schokdemper van de knie. Een geforceerde draaibeweging in de knie kan er voor zorgen dat de meniscus beschadigt word. Dit gaat gepaard met veel pijn en een forse zwelling van de knie.

 Gescheurde kruisband

In de knie bevinden zich twee kruisbanden, de voorste en de achterste kruisband. De functie van deze banden is het voorkomen dat het onderbeen ten op zichten van het bovenbeen weg glijdt, maar ook niet van elkaar kan wegdraaien. Letsel aan aan de kruisbanden kan dus een forse instabiliteit veroorzaken in de knie. Vaak is de knie niet pijnlijk.

Beschadiging van de binnen en buiten band van de knie

De binnen en buitband remmen de zijwaartse beweging van de scheenbeen ten op zichten van de dijbeen of andersom. Dit gebeurt vaak door een externe kracht, maar ook door het eigen lichaamsgewicht. Letsels aan de binnen en buitenbanden gaan vaak gepaard met meniscus en kruisband problematiek.

Instabiliteit van de knie

Een mindere stabiliteit van de knie betekend dat de knie moeite heeft om de verschillende botten bij elkaar te houden. Een letsel van de meniscus of banden kan hier de oorzaak van zijn. Daarnaast zijn ook de spieren in het kniegewricht verantwoordelijk voor stabiliteit van het gewricht. Een disbalans van spierkracht in de bovenbeen spieren kan er voor zorgen dat de stabiliteit niet gewaarborgd wordt.

Knieschijf problemen(patella femoraal pijnsyndroom)

De knie schijf is een los stuk bot die eigenlijk een gewricht vormt binnen de knie zelf. Zo beweegt die knieschijf naar boven en beneden mee bij het buigen en strekken van de knie. Het kan zo zijn dit mechanisme niet goed werkt waardoor de structuren rond de knieschijf zullen ontsteken. Oorzaken hiervan kunnen overbelast zijn of een stands afwijking van het bovenbeen ten opzichte van het onderbeen.

 

Slijtage van het kraakbeen (Artose)

Functie van het kraakbeen binnen de gewrichten is er voor te zorgen dat het gewricht zo soepel mogelijk glijdt en schokken binnen het gewricht worden opgevangen. Wanneer dit kraakbeen slijt noemen we dat artrose. Oorzaak hiervan kan puur komen door de tijd, daarom komen deze klachten vaker voor bij 50+. Andere oorzaken kunnen ontstekingen zijn die het kraakbeen kapot maakt of een trauma.  Artrose wordt vaak gedefinieerd als pijn die belasting afhankelijke is en ochtend stijfheid.

 
Slijmbeursonstekingen (bursitis)

Een slijmbeurs in het lichaam zorgt ervoor dat er geen wrijving ontstaat tussen twee structuren. In de knie is dat onder anderen tussen de knieschijf en de pezen van de bovenbeen spieren. Wanneer de wrijving toch te groot is, zal de slijmbeurs gaan ontsteking. Dit kan komen door teveel op de knieën te zitten, langdurig knielen of langdurige bepaalde beweging te maken zoals hardlopen.

 
Peesontekingen

Pezen zijn de uiteinde van de spieren en tegelijkertijd ook de aanhechtingen van de spier op het bot. In de knie worden de pezen gekenmerkt door de bovenbeenspieren. Pees ontstekingen omstaan vaak door langdurige overbelastingen. Denk hierbij aan hardlopen, voetbal, tennis of hockey. Soms kan het zijn dat de spier in rust al teveel op spanning staat. Denk hierbij aan een bekken scheefstand, onderrug problematiek of de botten die te snel groeien(groeispurt).

 

Risicofactoren bij knie blessures

De kans word op knie blessures wordt vergroot bij:

·       disbalans van spierkracht van de bovenbeenspieren

·       instabiliteit van de rug, bekken of voet

·       beenlengte verschil

·       overbelasting

·       overgewicht

·       leeftijd

·       gebrek aan beweging

·       groeispurt


Fysiotherapie en knieblessures

Voordat een fysiotherapeut  van het medisch centrum Thomsonplein  een behandelschema maakt is het belangrijk om te weten wat het probleem is in de knie. De fysiotherapeut heeft een scala aan testen, zodat hij kan inschatten in hoeverre de knie is beschadigt. De fysiotherapeut zal vervolgens door middel van fysiotherapeutische technieken, manuele technieken en medische trainingstherapie  zorgen dat oude belastbaarheid niveau van de knie behaald word.

 Soms is de beschadiging in de knie te groot. Op verdenking hiervan zal in overleg met de huisarts beeldvormingsdiagnostiek worden aangevraagd in de vorm van een rongenfoto of MRI. Bij een te groot letsel kan het een operatieve ingreep geïndiceerd zijn.

 

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars Medisch Centrum Thomsonplein Fysio
Just zorgverzekering (onderdeel van CZ) is momenteel uitgesloten.

Openingstijden Thomsonplein Fysio


Maandag08.00 - 18.00 uur
Dinsdag 08.00 - 19.00 uur
Woensdag 08.00 - 18.00 uur
Donderdag08.00 - 18.00 uur
Vrijdag       gesloten
Zaterdag afspraak mogelijk in overleg



Training medisch fitness

Romir Mangal/Rafsaan Bandhoe


Maandag     1800-20.00
Dinsdag      14.00-18.00
Woensdag   18.00-20.00
Donderdag 14.00 - 18.00